Over Sytse

Sytse Buwalda begon zijn zangstudie op vijftienjarige leeftijd bij Paul Hameleers en vervolgde zijn studie aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Cora Canne-Meyer. Al meer dan 35 jaar is hij wereldwijd een veelgevraagde solist en had hij het genoegen te werken met o.a. Sir David Wilcocks, Maasaki Suzuki, Sigiswald Kuijken, Alan Curtis en Edo de Waart in festivals zoals Het Holland Festival, Settimane Musicale Senese in Sienna, Festival Arte Sacro Madrid, Lucerne Festival, Händel Festspiele Halle, Wratislawa Cantans en Festival Ancient Music Tochigi.

Naast de grote werken in oratoria en operarollen in wereldpremières van o.a. Chiel Meijering, Ingomar Grunauer en Pablo Escande, is het zingen van liederen één van zijn grootste passies. Samen met luitist/gitarist David van Ooijen en pianist Steven Faber oogst hij internationaal veel lof met zijn bijzondere, verhalende recitals. Buwalda is tevens de eerste countertenor die met veel succes Schubert’ monumentale Winterreise in Nederland uitvoerde. Sinds 1996 organiseert Sytse jaarlijks het Klein Kerstfeest bij kaarslicht; intieme kerstconcerten met diverse zangers/begeleiders. Er zijn acht liedcycli voor Sytse gecomponeerd van in totaal 50 liederen door o.a. de Cubaanse componist/gitarist Leo Brouwer, de Grieks/Amerikaanse componist Victor Kioulaphides en Daan Manneke. 

I wonder as I wander

met Sytse Buwalda / J. J. Niles / arr. Jean van Vugt

Sound the trumpet

met Sytse Buwalda / H. Purcell

Sytse soleert op meer dan 125 cd’s. Zijn cd-oeuvre omvat naast 11 solo-cd’s opnamen van o.a. Händels Armiono en Susanna; Het Stabat Mater van Pergolesi en Vivaldi; Diverse passionen, motetten en alle cantates van Bach. Verder werken van o.a. Orff, Tuma Hassler, Fiocco, Blanchard en Haydn. 

 In 2010 publiceert Scriptum zijn verzenbundel Mijn naam is Boom, met een voorwoord van Gerrit Komrij. 

In 2012 ontvangt hij op Cuba de prestigieuze Premio de Honor Cuba Disco voor zijn hele cd-oeuvre. 

In 2015 zingt hij de titelaria in de meervoudig bekroonde documentaire Erbarme Dich van Ramon Gieling. 

In 2016 wordt Sytse voor zijn baanbrekende, innovatieve en veelzijdige verdienste als countertenor benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. 

 

2019 verschijnt de cd Klein Kerstfeest als begin van zijn 35jarig jubileum. Op deze cd musiceert hij met gitarist David van Ooijen & Saskia Spinder, pianist Vaughan Schlepp, sopraan Wendy Roobol en Jongenssopraan Sam Frets. 

 In 2020 richt Sytse samen met sopraan Heleen Koele Het Nederlands Bach Consort op. Seizoen 21/22 brengt dit ensemble meteen een gevarieerd programma met veel Bach en o.a. meerdere wereldpremieres van de Grieks/Amerikaanse componist Victor Kioulaphides.

 

In 2021 werkte hij mee aan de cd ‘Rampenliederen’ met Camerata Trajectina en zal hij zijn nieuwe recital ‘Shadows’ presenteren met gitarist/luistist David van Ooijen. 

Seizoen 21/22 zingt hij o.a. een dubbelrol in de opera Bach: The Apocalypse van OPERA2DAY ism de Nederlandse Bachvereniging.

Aankomend concert

25mei2024

Groots in een kleine taal (50 jaar Camerata Trajectina) Schipluiden

Locatie Zomeravondconcerten 't Woudt Schipluiden

Aanvang 20:00 uur

Meer informatie...

BESTEL NIEUWE CD