Sytse Buwalda begon zijn zangstudie op vijftienjarige leeftijd bij Paul Hameleers en vervolgde zijn studie aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Cora Canne-Meyer.  Al meer dan dertig jaar is hij wereldwijd een veelgevraagde solist en had hij het genoegen te mogen werken met o.a. Sir David Wilcocks, Maasaki Suzuki, Sigiswald Kuijken, Alan Curtis en Edo de Waart in festivals zoals Het Holland Festival, Festival Oude Muziek Utrecht, Settimane Musicale Senese in Sienna, Festival Arte Sacro Madrid, Lucerne Festival, Händel Festspiele Halle, Wratislawa Cantans and Festival Ancient Music Tochigi.

Naast het zingen van de grote werken van o.a. Bach, Händel en Mozart is het zingen van liederen één van zijn grootste passies. Samen met luitist/gitarist David van Ooijen oogst hij in Europa veel lof met zijn bijzondere, verhalende recitals. Met de internationaal bekroonde musici Saskia Spinder (gitaar) en Ferdinand Binnendijk  (mandoline) treedt hij regelmatig op met speciaal voor hen gecomponeerde werken van o.a. Leo Brouwer (Cuba), Viktor Khioulaphides (Amerika), en Daan Manneke. Met pianist Steven Faber oogst hij veel lof voor zijn vertolking van Schubert’ Winterreise. Buwalda is tevens de eerste countertenor die dit monumentale werk in Nederland heeft uitgevoerd.

Sinds 1996 organiseert Sytse jaarlijks het ‘Klein Kerstfeest bij kaarslicht’; intieme kerstconcerten met diverse zangers, begeleid door fortepianist Vaughan Schlepp.

Sytse Buwalda soleerde op meer dan 100 cd’s. Zijn cd-oeuvre omvat, naast 9 solo cd’s, o.a. de Arminio (WP), Susanna, theodora & Messiah van Händel; De Stabat Mater’s van Pergolesi, Vivaldi en Tuma; Diverse Matthäus Passionen, Johannes Passion, Bach Motetten en alle Kantates van Bach en Krönings Messe & Requiem van Mozart.

In 2010 publiceerde Scriptum zijn eerste bundel met verzen “Mijn naam is Boom’, met illustraties van Miriam Fleuren en een voorwoord van Gerrit Komrij. Uit dit boek zijn 16 verzen door de componist Paul Prenen getoonzet.

In 2012 kreeg hij in Cuba de prestigieuze Premio de Honor Cuba Disco voor zijn hele cd oeuvre.

In 2015 verscheen de meervoudig bekroonde documentaire ‘Erbarme Dich’ van Ramon Gieling, waarin Sytse de titelaria zingt.

In 2016 publiceerde hij de bundel ‘Meesters rust’; een bloemlezing van gedichten, geschreven door zijn vader,  Meester Buwalda.

In 2016 werd Sytse voor zijn baanbrekende, innovatieve en veelzijdige verdienste als countertenor benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

In 2019 verschijnt de cd Klein Kerstfeest bij Kaarslicht.