Sytse Buwalda begon zijn zangstudie op vijftienjarige leeftijd. Hij studeerde bij Paul Hameleers en aan het Sweelinck conservatorium te Amsterdam bij Cora Canne-Meyer. Meestercursussen volgde hij bij Paul Esswood, Max van Egmond en John Shirley Quirck. Momenteel wordt hij gecoached door Paula de Wit en Frans Fiselier.

Al meer dan vijfentwintig jaar is hij wereldwijd een veelgevraagde solist en heeft hij het genoegen om op bijzondere podia met diverse muzikale grootheden te mogen werken zoals Sir David Wilcocks, Maasaki Suzuki, Edo de Waart en Gustav Leonhard in festivals zoals Het Holland Festival, Festival Oude Muziek Utrecht, Settimane Musicale Senese in Sienna, Festival Arte Sacro Madrid, Lucerne Festival, Händel Festspiele Halle, Wratislawa Cantans and Festival Ancient Music Tochigi.

Het zingen van liederen is één van zijn grootste passies. Samen met luitist/gitarist David van Ooijen, (forte)pianist Vaughan Schlepp oogst hij veel succes met zijn bijzondere recitals in binnen en buitenland.

Samen met de beroemde tekstdichter Stephen Kalinich (Beach Boys en Paul Mc Cartney) en de Argentijnse componist Pablo Escande zong hij de wereldpremière van het recital ‘The Magic Hand’ in het Brighton Festival. Een bijzonder programma waarbij het dichterschap en zang op een bijzondere manier met elkaar verweven zijn.

Met gitariste Saskia Spinder en mandolinist Ferdinand Binnendijk vormt hij sinds 2012 Het Asteria Ensemble. Het repertoire bestaat vooral uit speciaal voor dit ensemble gecomponeerde muziekstukken door o.a.: Leo Brouwer, Viktor Khioulaphides en Tom Edskes.

Het ensemble maakte oktober 2012 op uitnodiging van maestro Leo Brouwer zijn internationale debuut op het Festival Leo Brouwer de Musicá de Cámera’ in Havana, Cuba. Op het programma stonden o.a.. wereldpremières van Victor Kioulaphides en Daan Manneke. In november heeft het ensemble zijn eerste cd opgenomen, na een succesvolle Nederlandse concerttour. De release is medio februari 2013.

Sytse Buwalda soleerde op meer dan 125 cd’s. Zijn cd oeuvre omvat o.a. de wereldpremière opname van de arminio van Händel o.l.v. Alan Curtis, de Susanna en de Theodora van Händel o.l.v. Peter Neumann, de Stabat Mater’s van Pergolesi en Vivaldi en F. Tuma, en diverse Matthäus Passionen, motetten en alle Kantates van Bach. Sytse heeft inmiddels 9 solo cd’s op zijn naam staan waarvan de laatste, I wonder as I wander, geheel is samengesteld uit 25 jaar live opnamen.

November 2012 is er een nieuwe opname verschenen van het Gloria D-Dur van Antonio Vivaldi en het Stabat Mater van Pergolesi. Beiden in samenwerking met het Bach Choir & Orchestra of the Netherlands o.l.v. Pieter Jan Leusink.

In 2013 Wordt er een begin gemaakt met een nieuwe serie live opnamen van Bach’s kantates. Verder worden er opnamen gemaakt van Bach’s Hohe Messe en Händel’s Messiah.

Oktober 2010 presenteerde uitgeverij Scriptum Sytse’s eerste boek ‘Mijn naam is Boom’. Een prachtig gebonden bundel verzen geïllustreerd door Miriam Fleuren en met een voorwoord door de grote dichter Gerrit Komrij.

De componist Paul Prenen, o.a. bekend van de prachtige arrangementen die hij voor Drs. P maakte, heeft in 2012 16 verzen op muziek gezet. Het komende jaar gaan Sytse en Paul een aantal concerten geven met deze liederen. Tevens wordt er gewerkt aan een cd opname. Hierop zal gezongen worden door Francine van der Heyden, Nico van der Meel, Math Dirks en natuurlijk Sytse Buwalda zelf.