27jan2019

Requiem & Krönungsmesse Mozart

Van 15:00 tot 17:30

Grote Kerk, Den Haag

49,95

St. Klassieke Concerten Nederland

Dirigent Pieter Jan Leusink vraagt het uiterste van The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands: uitvoeren op het allerhoogste niveau. Het Requiem van Mozart werd door de film 'Amadeus' bekend bij het grote publiek.

Musici
The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands
Olga Zinovieva, sopraan
Sytse Buwalda, countertenor
Martinus Leusink, tenor
Thilo Dahlmann, bas
Pieter Jan Leusink, dirigent

Omschrijving
Dankzij die 'dekselse' Mozart
Allegri's meesterwerk Miserere mei betekent hoogwaardige a capella zang door de ijle barokstemmen van The Bach Choir of the Netherlands. De compositie mocht van het Vaticaan niet door anderen worden gezongen. Nadat de 12-jarige Mozart het hoorde in de Sixtijnse kapel in Rome, noteerde hij het werk uit zijn hoofd. Dankzij Mozart kunt u onder meer genieten van de spectaculaire hoge C's voor sopraan.

Vorrei spiegarvi, oh Dio!
Mozarts concertaria 'Vorrei spiegarvi, oh Dio!' wordt vertolkt door Olga Zinovieva. De Russische sopraan maakt furore op de podia en wordt geprezen om haar expressieve en indringende uitvoeringen. Deze unieke aria vraagt een stemomvang van maar liefst twee octaven! Is de 'hoge C' voor sopraan al bijzonder, in 'Vorrei spiegarvi, oh Dio!' legt Mozart de lat hoger door nog twee tonen omhoog te gaan waardoor de top noot een 'hoge E' is geworden. De prachtige hobo solo maakt dit bijzondere werk compleet!

Mozarts Krönungsmesse
De Mis in C werd uitgevoerd op het kroningsfeest van de koning van Bohemen en kreeg de bijnaam 'Krönungsmesse'. De aartsbisschop bepaalde dat de mis niet langer dan 30 minuten mocht duren. Ondanks, of misschien wel juist dankzij deze beperking, straalt de mis van vitaliteit en energie.

Finale: Mozarts Requiem
Het Requiem van Mozart werd door de film 'Amadeus' bekend bij het grote publiek. Dirigent Pieter Jan Leusink vraagt het uiterste van The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands: uitvoeren op het allerhoogste niveau.