DuisterMis

De donkere dagen hebben hun intrede gedaan.
De tijd van vallende bladeren, gordijnen dicht en winterslaap.
Kortom: tijd voor DuisterMis!

Concerten waar u met gesloten ogen naar binnen kunt kijken om te ervaren wat donker en licht met u doen. Voor de een brengt duisternis angst met zich mee, terwijl het voor de ander een veilige plek is om te schuilen. Wat doet het duister met u? Komen uw zintuigen tot rust en laat u uw fantasie de vrije loop of is er misschien eenzaamheid, verdriet?
Dan sijpelt door de barsten en scheuren het licht…

Acht stemmen, een orgel en een sax onderzoeken in dit programma samen met u donker en licht. U gaat onder andere twee missen horen: gedeeltes uit de Berliner Messe van Arvo Pärt (1935) en een gloednieuwe mis (première) van componist en saxofonist Lotte Pen (1983). We hebben Lotte gevraagd om dit werk voor ons te componeren omdat ze bekend staat als een componist die weinig muzikale grenzen kent en het experiment durft aan te gaan.
Kyrie en Gloria: donker en licht. Ze kunnen niet zonder elkaar bestaan.

Verder staat het Ave Maria Virgo serena van Josquin des Prez (1450-1521) op het programma. Dit is een van de beroemdste werken uit de Renaissance: “Gegroet, Heilige maagd wier bevalling ons feestvreugde bracht, zoals de morgenster de komst van de zon aankondigt.“ Tot slot het prachtige “O, radiant dawn “van de Schotse componist James MacMillan (1959). De stralende Dageraad zal schijnen over hen die in duisternis leven.

 

Het Nederlands Bach Consort

Het Nederlands Bach Consort bestaat uit topmusici die Bach in hun hart hebben gesloten en het experiment niet schuwen. In hun korte bestaan (2020) zongen ze al vele vernieuwende programma’s door heel Nederland. Bijvoorbeeld de serie herdenkingsconcerten “Zwanenzang”(2022) in samenwerking met Spoken Word artist Amara van der Elst en Allerzielen|Een gedanste suite van verdriet (2022) waarin ze samenwerking zochten met de Senegalese danser Alioune Diagne.

Lotte Pen

Lotte Pen staat voor een nieuwe generatie klassieke musici. Ze was te horen in concertzalen van Tokio tot New York, tot ze besloot het roer radicaal om te gooien. Tegenwoordig schrijft ze haar eigen muziek, met invloeden uit pop, neoclassical en filmmuziek. Op Spotify trekt haar muziek wereldwijd tienduizenden luisteraars per maand. Lotte Pen won diverse prijzen als uitvoerend saxofonist en werd geselecteerd als beste producer uit Oost-Nederland. Haar track “Tabernacle” werd opgepikt door een Italiaanse documentairemaker die het gebruikt als soundtrack. Lotte componeerde muziek voor o.a. jeugddansgezelschap De Stilte, het Sweelinck Festival en het Tuinfeest-Literair Festival te Deventer. Haar muziek is regelmatig te horen op nationale radiozenders. Ze creëerde in 2020 Muziekwandeling Pelgrim. “Een massage voor de zintuigen”.

Heleen Koele
Sopraan

Mónica Monteiro
Sopraan

Sytse Buwalda
Countertenor

Lieke Geraats
Mezzo-sopraan

William Knight
Tenor

Gijsbert Westland
Tenor

Kees-Jan de Koning
Bas

Michiel Meijer
Bas

Lotte Pen
Saxofoon

Mannes Hofsink
Orgel

Programma

Onder voorbehoud van wijzigingen

Ave Maria
Josquin de Prez (1450-1522)

Improvisatie
Mannes Hofsink & Lotte Pen

Berliner Messe
Arvo Pärt

Improvisatie
Mannes Hofsink & Lotte Pen

Duistermis
Lotte Pen (1984)

Improvisatie
Mannes Hofsink & Lotte Pen

O, radiant dawn
James MacMillan

BESTEL NIEUWE CD