Schuberts beroemdste cyclus, in Nederland voor het eerst uitgevoerd door een countertenor.

‘Deze liederen hebben me meer aangegrepen dan welk ander lied dan ook,’ aldus Schubert.

Centraal in Winterreise staat een verloren liefde. De mannelijke hoofpersoon is door zijn geliefde aan de kant gezet voor een ander. Midden in de nacht verlaat hij het huis om aan een levenslange zoektocht te beginnen. Hij rouwt over het verlies en de afwijzing. Aan de hand van ontmoetingen en gebeurtenissen onderweg, geven de liederen de gemoedstoestand van de dolende wandelaar weer. De cyclus werkt toe naar het levenseinde van de eenzame man, maar wordt vlak voor zijn sterven afgebroken.

Sytse Buwalda – countertenor Steven Faber – piano

Recensies:

De nieuwe muze – Wenneke Savenije

“Hoe intens Buwalda zich verbonden voelt met die verdoolde ziel bleek uit de expressieve manier waarop hij de liederen vertolkte. Buwalda werd de jongeling en de jongeling werd Schubert, die wist dat hij snel zou sterven.”

“[…  ] waarna de ontroering toesloeg over de waarachtig doorleefde Winterreise van Buwalda, een groot zanger, die levendig en kleurrijk begeleid werd door Faber op Sophie’s intieme tafelpiano.

Noordhollands Dagblad – Eugene Besancon

“Het is duidelijk dat Buwalda een liefde heeft voor het liedrepertoire. Hij weet te overtuigen en sleept je mee door alle sfeerbeelden met een voortreffelijke mimiek.”

“Het zal mij niet verbazen als aan het eind menigeen echte tranen heeft moeten wegslikken. Het slotlied ’Der Leiermann’ blijft een echte smartlap maar dan van het allerhoogste niveau. Ook de sublieme interpretatie van Buwalda hakte er flink in.”

BESTEL NIEUWE CD