Op 23 t/m 25 september organiseren Sytse Buwalda & Marjon Strijk drie concerten die volledig gewijd zijn aan het Stabat Mater, een van de meest ontroerende en beroemdste Middeleeuws Latijnse gedichten op de Moeder Gods in haar smart om de gekruisigde Christus. Op het programma staan twee van de meest beroemde composities, namelijk die van Alessandro Scarlatti en Giovanni Battista Pergolesi. De begeleiding is in handen van het Apollo Ensemble onder leiding vanviolist David Rabinovich

WERELDPREMIERE
Zondag 25 september wordt het programma verrijkt met een wereldpremière! De veel geprezen Grieks-Amerikaanse componist Victor Kioulaphides heeft op verzoek van Sytse Buwalda een indringend en intiem Stabat Mater gecomponeerd voor dit kleine ensemble. Na de liedcycli Violenstraat, Hesse Lieder en Nordseelieder is het alweer het vierde grote werk wat deze bijzondere componist voor Sytse heeft gemaakt! Dit mag u niet missen.

DE COMPONISTEN
In 1723 componeerde Alessandro Scarlatti (1660-1725), in opdracht van de Napolitaanse “Cavalieri della Virgine dei Dolori”, zijn intieme Stabat Mater. Twintig jaar later kreeg Giovanni Battista Pergolesi (1710–1736) de opdracht om Scarlatti’s Stabat Mater, dat tot dan toe elke Goede Vrijdag was opgevoerd, te vervangen.

OORSPRONG
De auteur van het Stabat Mater was waarschijnlijk een franciscaner monnik uit Frankrijk of Italië. Genoemd zijn Johannes Fidenza (1221-1274), die later als kardinaal-aartsbisschop van Albano de naam Johannes Bonaventura aannam en John Peckham, een Engelse student van Bonaventura, die twintig jaar in Parijs woonde. In het verleden werd het gedicht toegeschreven aan Jacopone van Todi (gest. 1306).

In de 15e eeuw kreeg het Stabat Mater de rol van hymne in de katholieke liturgie. Het werd dan gezongen op 15 september, de dag waarop het “Feest van de Zeven Smarten van Maria” werd gevierd. Het Concilie van Trente (1543-1563) besloot echter het Stabat Mater weer uit de liturgie te verwijderen, omdat het te profaan zou zijn (meerstemmige muziek en gebruik van niet-Bijbelse teksten in de liturgie werden als profaan gezien). Het gedicht behoort sinds 1727 op gezag van Paus Benedictus XIII, weer officieel tot de katholieke misgezangen van het feest van Onze-Lieve- Vrouw van Smarten (15 september). Daarnaast werd het sindsdien ook gebruikt als onderdeel van de “Veertien statiën van de Kruisgang” tijdens de lijdensweek voor Pasen.

Er zijn verschillende Gregoriaanse melodieën bekend, van zowel voor als na de invoering van het Stabat Mater als sequentia bij het feest van de Zeven Smarten van Maria.

Concertdata

Meer informatie en voor het reserveren van kaarten klikt u op de onderstaande.

vrijdag 23 september 2016 20:00 uur, Oud Katholieke Kerk, Het Zand 13 Amersfoort
zaterdag 24 september 2016 20:00 uur, Grote Kerk Leeuwarden, Bredeplaats 4 Leeuwarden
zondag 25 september 2016, 15:00 uur, Doopsgezinde Kerk, Wolweverstraat 9 Zwolle

BESTEL NIEUWE CD