In 1996 besloot ik om voor het eerst zelf een kerstconcert te organiseren in de Lutherse Kerk te Monnickendam. De reden? Vriendschap. Doordat mijn agenda zo vol was bleek er nog nauwelijks tijd om mijn lieve vrienden, kennissen en mede dorpsgenoten te zien. Een concert in Monnickendam, vlakbij mijn geboortedorp Zuiderwoude was de ideale plek om elkaar tenminste voor de kerst weer te zien. Samen met Pablo Escande maakte ik een programma. Pablo componeerde zelfs speciaal een Christmas Cantate voor me. Met hulp van lieve vrienden decoreerden we de kerk met een echte boom en kerststerren.  Mijn ouders speelden voor telefoonservice, en namen alle bestellingen aan (naam, hoeveelheid kaarten, adres, telefoonnummer én e-mailadres). Moeders sneed zo’n 13 kerstbroden en smeerde het ene na het andere pakje roomboter weg.

Op de dag van het concert stond mijn vriend Edwin bij de deur, en roerde vriendin Erica in de grote pan met warme chocolademelk. Een traditie die nu, 24 jaar later nog steeds in ere wordt gehouden. 

Het concert werd door mijn vader aan elkaar gepraat, want praten en zingen op een avond vond ik te vermoeiend. Als meester zijnde was dat voor hem een peulenschilletje. Ook ontwierp en tekende hij de beroemde kerst poster met de kerstengel. Iets wat hij tot op hoge leeftijd bleef doen. Tegenwoordig gebruik ik de prachtige schildering van Miriam Fleuren, die ze voor mijn boek Mijn naam is Boom maakte. 

In de loop der jaren ben ik door diverse fantastische musici begeleid, en hebben een aantal lieve collega’s meegezongen. Naast Vaughan Schlepp, die me tegenwoordig begeleid, en Pablos Escande, waarmee alles begon, waren er ook klavecinist Richard Egarr en pianist/componist Jean van Vugt. Verder luitist/gitarist David van Ooijen en gitarist Saskia Spinder, die beide ook aan de kerst-cd meewerken.

Sopranen Francine van der Heijden, Cressida Sharp en Marjon Strijk betoverden het publiek evenals mezzo-sopraan helena van Heel en bariton Pieter hendriks. En last but not least de prachtige jongens alt Sam Frets. 

Dit jaar komt daar mijn lieve collega sopraan Wendy Roobol bij. Een cadeautje!

Net zo belangrijk als gepassioneerde musici zijn lieve vrienden. Zonder hen zouden deze, en andere zelfgeorganiseerde concerten überhaupt niet mogelijk zijn. Daarom een speciaal woord van dank voor Vera van der Hoek en Boele Meijer, die al jaren mijn steun en toeverlaat zijn bij het concert in Monnickendam, en Ton Giesberts, de perfecte gastheer voor elke gelegenheid. 

2020 wordt een bijzonder jaar. Dan is het 25 jaar geleden dat mijn eerste kerstliedjes klonken in de Lutherse Kerk… Daarom vind ik het niet meer dan passend om het meervoudig jubileumjaar te beginnen met een kerst-cd!!

BESTEL NIEUWE CD