11jan2019

Stabat Mater, Vivaldi - Stabat Pergolesi

Van 19:30 tot 22:00

Marekerk, Leiden

Musici
The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands
Olga Zinovieva, sopraan
Sytse Buwalda, countertenor
Martinus Leusink, tenor
Pieter Jan Leusink, dirigent

Omschrijving
Met zijn laatste krachten
Uit overleveringen is bekend dat Pergolesi in 1736 met zijn laatste levenskrachten zijn Stabat Mater componeerde. Zijn compositie over het verdriet van Maria onder het kruis van haar zoon Jezus werd bij de herontdekking in 1950 direct herkend als een absoluut meesterwerk. Hoewel vele componisten ook Stabat Maters schreven, blijft het Stabat Mater van Pergolesi bleef de nummer één.

In de pers: "De stemmen van Olga Zinovieva en Sytse Buwalda kleuren in de vele duetten op een bijzonder wijze. Bij hun vertolking van Pergolesi's Stabat Mater ontstaat een breed spectrum van menselijke emoties die de ziel van iedere luisteraar zal raken."

Vivaldi's Gloria
The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands schittert in het Gloria in D, wat werd geschreven door een andere Italiaanse grootheid uit de achttiende eeuw: Antonio Vivaldi. Het Gloria in D heeft een feestelijk en opgewekt karakter wat een meeslepend effect creëert. Dirigent Pieter Jan Leusink zal met zijn unieke barokgezelschap een grootse apotheose tot stand brengen tijdens deze unieke concerten.

Programma
Stabat Mater - A. Vivaldi, RV 621
Stabat Mater - G.B. Pergolesi

PAUZE

Magnificat - A. Vivaldi, RV 610
Ostro picta, Armata spina - A. Vivaldi, RV 642
Gloria in D - A. Vivaldi, RV 589
(o.v.b. van wijzigingen)