16dec2022

kerstliederen uit Vlaanderen

Locatie Cultuurhuis de Paulus

Warmonderweg 2 2341 KV Oegstgeest

€ 30,00

Kerst, een prachtig feest vol symboliek en sfeer. En juist de muziek daarbij is een van de meest aansprekende uitingen. Als we iets verder teruggaan dan Driving home for Christmas zien we dat veel van onze bekende kerstliederen, zoals Hoe leyt dit kindeken, al dateren uit de 17e eeuw. In de jaren dat Rubens zijn Aanbidding der Wijzen schildert, klinken rond Kerstmis in de Vlaamse kerken de ‘Cantiones Natalitiæ’, meerstemmig gezette kerstliederen in het Latijn en het Nederlands. 

In veel van de liederen staat de kerststal centraal. Het kindje, bevend van de kou; stro, hooi, os en ezel; de drie koningen en de herders zijn goed vertegenwoordigd. De tegenstelling tussen de armoedige omstandigheden rond de kribbe en de almacht van het Kindeken wordt met graagte bezongen, net als het wonder van de onbevlekte ontvangenis. 

Herders hij is geboren, Sus kintjen sus en crijt niet meer, Hoe leyt dit kindeken. Heerlijke oude kerstliederen die het hart verwarmen en herinneringen naar boven halen. Pure schoonheid, met liefde gebracht door de zangers en instrumentalisten van Camerata Trajectina.

credits:

Klaartje van Veldhoven/Hieke Meppelink, Sopraan
Sytse Buwalda, Alt
Nico van der Meel, Tenor
Joep van Geffen, Bas

Saskia Coolen, Blokfluit en Viola da Gamba
Constance Allanic, Harp en Viola da Gamba
Cassandra Luckhardt, Viola da Gamba
Arjen Verhage, Luit

BESTEL NIEUWE CD