31okt2020

Allerzielenconcert met werken van o.a. Monteverdi, Purcell, Coprario en Bach.

Van 19:00

Grote Kerk Zwolle

Grote Markt 18 Zwolle

€ 25,00

Tijdens Allerzielen zijn dit jaar Sytse Buwalda (altus) en Heleen Koele (sopraan) te gast. Ze geven twee concerten, begeleid door luitist David van Ooijen. Samen brengen zij in deze bijzondere tijd een prachtig en troostrijk programma.

Tijdens Allerzielen nodigt Stichting Academiehuis de Grote Kerk Zwollenaren uit om overdag een kaars te komen branden in het hart van de stad. Dit kan fysiek, maar ook online via de website. De kaars wordt dan door medewerkers aangestoken in de kerk.

In een door kaarsen verlichte kerk zingen Sytse Buwalda en Heleen Koele ‘s avonds tweemaal voor een gezelschap van 30 personen:

 

Requiem aeternam & In paradisum 

Twee delen uit de Gregoriaanse mis, o.a. opgedragen op het feest van Allerzielen. Het monotische gezang heeft een meditatieve werking.

Funeral Tears – John Corpario

De vroeg 17de-eeuwse treurliederen van Coprario zijn een prachtig voorbeeld hoe men de melancholie tot kunst wist te verheffen. Prachtige teksten die vertellen over een zoete bloem die te snel vervaagt, winterse zonneschijn en verdriet dat wonderen zal doen. Maar ook duisternis, wanhoop en angstaanjagende schaduwen.  Schrijnende muziek die toch troost biedt.

Tombeau for Stephen

Stephen Barber was een luitbouwer uit Londen. Hij bouwde maar liefst vijf van de instrumenten van luitist David van Ooijen. Het was een kleurrijke man en een goede vriend. David componeerde de Tombeau speciaal voor hem.

Oh! Let mee weep (The plaint)

Een prachtig en intens treurlied uit The Fairy-Queen van Henry Purcell

Shadows – John Rutter

Een prachtig lied op tekst van Samuel Daniel (1562-1619) over bezinning.

We zien allemaal schaduwen. Brengen die ons plezier? Of is dat plezier alleen een schaduw van wat we zelf bedenken? Vervliegen ze daarom zo snel? Aanschouw dan snel het wonder, neem het op in je hart en laat het los…

Pur tio miro – Claudio Monteverdi

De liefdesverklaring pur sang die het aardse overstijgt: ‘Zolang ik je omarm, zal er geen pijn meer zijn, en geen verdriet. Ik ben de jouwe, en jij bent de mijne.’

Bist du bei mir

Een van de bekendste liederen van J.S. Bach. Een lied over liefde, troost en loslaten. Voor de mens? Of voor God? Dat mag iedereen zelf invullen.

Tombeau for Weiss

De componist Silvius Leopold Weiss was een tijdgenoot van Bach. Hij schreef een wonderschone Tombeau voor zijn collega luitist Antony Logy. Deze Tombeau inspireerde David van Ooijen bij schrijven van een Tombeau voor Weiss.

Schlummert ein, ihr matten Augen   Bach’  cantate BWV 82 ‘Vergnügte Ruh’.

Een van Bach’ mooiste aria’s waarin hij ons al wiegend vertelt dat de mens zijn vermoeide ogen zacht en zalig mag sluiten. Want daar vindt hij zoete vrede en stille rust.

Sure on this shining night – Samuel Barber

Een lied vol troost. In deze stralende nacht is alles genezen. Is alles gezond. Harten zijn geheeld, en ik huil van verwondering, dwalend tussen de schaduwen van de sterren.

TICKETS & PRAKTISCHE INFORMATIE

TICKETS
Komt u uit hetzelfde huishouden en wilt u samen naar het concert? Koop dan de tickets ‘PLAATS ZONDER AFSTAND’. Wij zetten de stoelen dan voor u bij elkaar.
Komt u NIET uit hetzelfde huishouden en wilt u samen naar het concert? Koop dan de tickets ‘PLAATS MET AFSTAND’.

Per bestelling wordt er 0,50 cent servicekosten in rekening gebracht.

PRAKTISCHE INFORMATIE
De ticketverkoop is ongeplaceerd.
Deuren open: 18.15 uur
Aanvang concert: 19.00 uur

CORONA MAATREGELEN

  • Blijf thuis blij klachten en geef eventueel uw kaartje eventueel aan iemand anders.
  • Blijf thuis als iemand in uw huis koorts en/ of benauwdheidsklachten heeft en geef eventueel uw kaartje aan iemand anders.
  • Houd anderhalve meter afstand tussen u en de andere bezoekers.
  • Ontsmet uw handen bij binnenkomst.
  • Volg altijd de aanwijzingen van de medewerkers van Stichting Academiehuis de Grote Kerk.