Stille zaterdag 07.00 uur: Vandaag geen vroege ochtendwandeling, maar een terugblik.
Op 31 maart word ik door organist Arjan Breukhoven benaderd met de vraag of ik met hem een Matthäus programma wil zingen. Ik heb op FB al veel muziek voorbij zien komen, en ook zelf een schamele poging gedaan om met een ingespeelde track iets op te nemen. Maar op de een of
andere manier kon ik het heilige vuur niet vinden. De mogelijkheid om mijn geliefde aria’s dit jaar in ieder geval één keer te zingen is dan ook een goede reden om ja te zeggen. Maar dan wel op witte Donderdag. Nu begint het moeilijke traject van thuisrepetitie, want in je eentje a capella
studeren is toch heel anders dan met een ensemble. Dan krijg ik 1 april een telefoontje van de EO: of ik interesse heb om samen met David Grifhorst, maker van The Passion, een live interview te doen in het programma Langs de lijn en omstreken. Dag van uitzending: Heilige (Schortel) Woensdag. Live praten op de radio vind ik altijd heerlijk. Daarnaast zou ik graag een
keer aan The Passion mee willen werken. Dus dit is een cadeautje. Op 3 april valt er opeens een mail in mijn digitale brievenbus met het verzoek of ik aria’s uit de Matthäus Passion wil zingen in de gezamenlijke online stilteviering van de EO/PKN. Datum: Goede Vrijdag. Ik kan het bijna niet
geloven. Vanuit het muzikale vacuüm mag ik opeens op de belangrijkste dagen uit de Goede Week dat delen waarvoor ik leef! 
De tijd is kort. Alles komt in een stroomversnelling. Waar je normaal weken de tijd hebt om dingen voor te bereiden, moet alles nu vanuit het niets ontstaan. Het ensemble wordt uitgebreid met violist Igor Roukhadze, cellist Jeroen den Helder en jongensalt Sam Frets. Conference-calls en repertoire-overleg. Stress afgewisseld met zingen. Lieve vriend Jean die nog snel de
begeleiding inspeelt, zodat ik wat ondersteuning heb bij het studeren. Dan staat woensdagavond een technicus op de stoep. De garantie dat er een goede verbinding is met de studio. Het interview is een spontaan en ontspannen gesprek tussen gepassioneerde mensen met een
missie. Ik word er blij van. De volgende dag begint de spanning echter op te lopen. Gaat het lukken? De voorbereiding is zo kort. Repeteren en aftasten. De livestream hapert, technische mankementen. De fotograaf van het ANP maakt mooie plaatjes terwijl de vertraging oploopt. De hele situatie is zo onwerkelijk. Zingen zonder publiek. Maar het gaat. Bij mijn geliefde slotkoraal van de Johannes komen de tranen. 
Wanneer ik naar huis rij merk ik hoe moe ik ben. Ik heb me opgeladen aan een batterij die bijna leeg is. Morgen moet het nog een keer. De druk neemt toe, en ik voel de behoefte om weg te kruipen. Zoeken naar de stilte. Goede Vrijdag begint met een lange wandeling. De stem is nog niet wakker. Voorzichtig neuriën in de frisse ochtendlucht. Een lang telefoongesprek met mijn moeder die verdrietig is omdat ze de concerten zo mist, en ze mij zo gunt. De weg naar de kapel in Hilversum. Een prachtige set maar droge lucht. Fantastische crew die vanuit de tenen gaat.
Weer komt de muziek vanuit het niets samen. Ik gooi mijn lijntje uit naar boven. Help me alsjeblieft… Ik kraak in mijn voegen. Juist nu bij het zingen komt alle frustratie en verdriet van de afgelopen weken naar boven. Boete en berouw… O hoofd vol bloed en wonden… Ontferm u over mij… Ik zing in de leegte en denk aan mijn lieve moeder die het zo moeilijk heeft. Ik zie mijn vader zitten; hoofd gebogen in zijn handen. Ach papa…. Ik voel zo’n intense dankbaarheid dat ik mag delen, ook al zie ik niemand. Als ik afscheid moet nemen, neem dan geen afscheid van mij…. 
Stille zaterdag: ik zit op de bank en schrijf dit bericht in stilte. Het geluid van de vogels vermengd met de zachte druppels van mijn tranen.

Dank allemaal voor jullie lieve berichten en steun.


Dank… Gezegende Pasen.

BESTEL NIEUWE CD